Általános leírás

VCDS® VCDS-Mobile® HEX-NET® vcdsmobile-light

wifiwifi

Ross-Tech® diagnosztikai interfész, amely vezeték nélküli üzemben (WIFI) használható, illetve a Windows® alapú Ross-Tech VCDS programal USB kábellel is működik. A Ross-Tech HEX-NET interfész tartalmazza a Ross-Tech VCDS Mobile beépített programot, amivel a telefon vagy modern táblagép böngészőjét használva lehet diagnosztizálni.

A VCDS Mobile működéséhez böngésző és WIFI csatlakozás szükséges.

A HEX-NET diagnosztikai interfész a korábbi HEX-COM és HEX-CAN kábelekhez képest sokkal gyorsabban kezeli a modern, UDS protokolt használó gépjárműveket, így akár 30-50 %-kal gyorsabb a teljes gépjármű lekérdezése. A HEX-NET támogatja a 2017 és újabb modelléveknél bevezetett diagnosztikai módosításokat. (pl. Audi új vezérlőegység címzés).

A HEX-NET főleg azoknak javasolt, akik kevesebb időt szeretnének szánni arra, hogy a program végigkérdezze a járműbe beépített összes vezérlőt, de azoknak is, akik kedvelik a mobil eszközöket, és szeretnének végre USB kábel nélkül diagnosztizálni, vagy a szakadt/tört kábel gondjait elfelejteni.

HEX-NET üzembehelyezés

A HEX-NET®  a VCDS-Mobile®  beépített programmal wifi csatlakozással két üzemmódban működhet:

AP "access point"

IF "infrasturcture"

Az AP mód egy olyan, titkosítás nélküli hálózatot hoz létre, amelyre egyszerre csak egy eszköz csatlakoztatható. Ez az üzemmód akkor lehet hasznos, ha nincs internet lefedés. Ekkor fix IP címre (192.168.0.1) csatlakozunk titkosítás nélkül. Mivel ebben a módban nincs külső internet elérés, ezért a felhő alapú funkciók nem működnek. A baloldlon levő LED a csatoló betáplált állapotát mutatja. A középen elhelyezkedő LED folytonosan narancssárgán világít. A jobboldali LED az adatátvitelt pillogva jelzi.

Fontos: a HEX-NET AP módban nem biztosít internetelérést, ezért a legtöbb telefon és táblagép egy idő után lekapcsolódik róla, ha nem kapcsoljuk ki az „Intelligens hálozatválasztás” opciót. Ez különböző márkájú telefonokon esetleg más néven található meg, de az elv ugyanaz.

IF módban a HEX-NET az általunk megadott routerre csatlakozik, és amennyiben be van állítva a DHCP, akkor a router által kiosztásra kerül egy IP cím a HEX-NET részére, és ha a router internetkapcsolattal rendelkezik, akkor az alapértelmezett  átjárón keresztül elérhetőek a felhő alapú funkciók is. A középen elhelyezkedő LED folytonosan zölden világít, jelezvén, hogy a HEX-NET IF üzemmódban van. IF üzemre a csatolót a VCDS programban a "Config" alatt kell beállítani. A baloldali zöld LED a betáplált állapotot jelzi, a jobboldali zöld LED az adatátvitelt pillogva jelzi.

A wifi IF üzemmód, illetve a VCDS Mobile használatához ismerni kell a használni kívánt hálózat beállításait (IP cím, alhálózati maszk, a WIFI rendszer titkosítási paraméterei, hálózati SSID). A csatolót USB kábellel a számítógéphez csatolva a VCDS programban konfigurálni kell a felhasználónkat a hozzátartozó internetes paraméterekkel. Ez lehet egy router vagy mobil hálózat.

if_

Miután a kiválasztottuk az aktív (példa "joco") felhasználót a csatolónk IF üzemben marad és mehetünk diagnosztizálni terepre bárhová, ahol van mobil-net lefedettség.

Ha fix hálózatról  szeretnénk IF üzemben diagnosztizálni, pl. a műhely saját routeréről , akkor annak megfelelően azt a hálózatot állítjuk be. Összesen 8 felhasználó állítható be az azoknak megfelelő internetes hálózat paramétereivel.

Ha terepen esetleg nincs internet lefedettség és a HEX-NET csatoló IF üzemben nem tud működni, akkor AP üzemre kell átkapcsolni. Ezt egyszerűen a LED-ek között található kis piros gomb rövid lenyomásával azonnal meg is tehetjük. Hallani fogunk egy rövid csippanást és a középen található LED narancssárgára vált. Ekkor biztosan AP üzemben vagyunk. Ha utólag IF üzemre szeretnénk a csatolót visszaállítani, azt a VCDS programban a "Config" alatt ismét megtehetjük.

Csatoló regisztrálása

A HEX-NET csatolót a gyártó által megadott (15) regisztrálás nélküli csatlakozások lejárta után kötelezően regisztrálni kell a tulajdonos adataival. A VCDS  erre figyelmeztetést küld a haszálat alatt, de a "Tudnivalók" ablakban ellenőrizhető a mindenkori regisztrálás nelküli csatlakozások száma. Csatlakozásnak számít a csatoló diagnosztika után a számítógépről és a járműről való lekapcsolása. Egy csatlakozás alatt korlátlan számú diagnosztika végezhető akár a gyújtás ki és bekapcsolása is, az csak egy csatlakozásnak számít. A regisztrálást csak internetes csatlakozással lehet elvégezni azzal a célalkalmazással, ami a "Config" gomb alatt található, vagy direkt a telepített mappából elindítunk.

Hogyan használjuk mobilról?

Hogy könnyen megtaláljuk a mobil és az interfész közötti kapcsolatot  az Apple iOS, és a Google Android rendszerekhez elérhető egy ingyenes böngésző-kiterjesztés, amivel a HEX-NET hálózati (IP) címét lehet megkeresni, ezek az iOS-en az App Store-ból, Androidon a Google Play-ről letölthetőek.

Az applikáció segítségével azonnal megtaláljuk a megfelelő IP címet, ami a csatolónknak lett kiosztva

 vcds_mobile4 vcds_mobile5

Válasszuk ki a HEX-NET csatolónk IP címét a listából.

Ezután megjelenik a VCDS Mobile jelszóképernyője, be kell írni az alapértelmezett jelszót, ami „password”. Ez később megváltoztatható, az „Options” menüben a „Change password” funkcióval. Ez arra szolgál, hogy illetéktelenek ne tudjanak a VCDS Mobile-hoz csatlakozni. A „Remember me” kijelölésével a VCDS Mobile eltárolja / hozzátársítja a jelszót a használt eszközhöz / böngészőhöz. Ezután megjelenik a telefonunkon a VCDS Mobile főmenüje:

vcds_mobile6 vcds_mobile7

Ezután máris diagnosztizálhatunk:

vcds_mobile8 vcds_mobile7

A VCDS Mobile teljes értékű működéséhez internet szükséges, ami  AP üzemmódban nem biztosított, ezért a VCDS Mobile az AP üzemben csak korlátozottan használható. A vezérlőkhöz tartozó  ASAM adatok ebben a módban nem tölthetők le a felhőből, és csak a korábban, az eszközre letöltött ASAM adatok érhetőek el.

Ezért az AP módot inkább csak biztonsági tartaléknak, illetve az asztali (desktop) VCDS vezeték nélküli (de router nélküli) használatához javasolt.

Ez történik a HEX-NET interfész IF üzemű működése közben:

vcds-mobile-cloud

A HEX-NET  interfész hasonlóan a korábbi HEX-CAN interfészhez, magyar és angol nyelvű licenccel rendelkezik, mind a két nyelvi változatú program USB csatlakozáson az aktuális VCDS programmal futtatható.

A VCDS Mobile egyelőre Beta állapotú, és csak angolul érhető el. A VCDS Mobile fordítására később kerül sor, de a licensz érvényes lesz a magyar nyelvű változatra is, nem kell érte később fizetni.

Videók

Hivatalos Ross-Tech által készített videókat a HEX-NET csatolóról itt találhat: HEX-NET videók